Markkinointivalmentaja Emma Laaksonen
SEO ❤️ Sisältö

Hakukoneoptimointi eli SEO kuulostaa helposti melkoiselta salatieteeltä, jota hyödyntääkseen pitäisi olla nettiguru. Mutta kuten monessa muussakin asiassa, hakukoneoptimointia voi tehdä monella eri tavalla ja tasolla. On monia asioita, joita voit itse kokeilla ja hyödyntää ilman suurempaa netti- tai tietotekniikkaosaamista.
Mistä SEOssa on kyse?
Käydään ensin läpi, mistä ylipäätään on kyse. Yksinkertaisimmillaan hakukoneoptimointi eli SEO eli search engine optimization tarkoittaa sitä, että yritämme parantaa nettisivusi löytymistä Googlesta. Eli sitä, että kun asiakas hakee Googlesta joko palvelua tai vaikkapa ratkaisua ongelmaansa, sivusi löytyvät Googlen hausta mahdollisimman "ylhäältä" eli hakutulosten listan alusta.
Google hakee tehtyyn hakuun vastausta tai sopivaa sivua ja valitsee tuloslistan alkupäähän mielestään parhaimmat osumat. Google arvottaa/arvostelee sivut sen mukaan, kuinka hyvin haku vastaa sitä mitä sivuiltasi löytyy. Mitä paremmin nettisivuiltasi löytyy niitä hakusanoja ja esim. lauseita, joita asiakas hakee aiheeseen liittyen, sitä paremmin sivusi näkyy. Tarkoitus on siis täsmätä sivujemme sisältöä siihen, mitä asiakkaamme hakevat. Ja sen kautta näkyä paremmin kohderyhmämme hauissa netissä.
Sisältö & SEO
Yksi parhaimpia tapoja parantaa omien sivujen SEOa on nettisivujen sisältö. Keinoja on monia, mutta sisältö on sellainen, johon pystyt itse helposti vaikuttamaan. Ja siksi keskitymme siihen tänään.
Kuten sanoin aiemmin Google hakee sivuiltasi "osumia", jotka täsmäisivät mahdollisimman hyvin tehdyn haun kanssa. Kohderyhmäsi hakee tiettyjä hakusanoja, kysymyksiä ja vinkkejä Googlesta ja haluamme olla mahdollisimman ylhäällä listassa. Haluamme siis luoda sisältöä, joka auttaa kohderyhmäämme löytämään sivumme.
Tärkeintä on keskittyä omaan kohderyhmään ja ydinpalveluihin. Erottautuminen on siis tärkeää tässäkin. Sivujesi ei tarvitse olla optimoitu jokaiselle palvelulle vaan vain niille tärkeimmille. Keskity siis ainakin alussa rauhassa muutamaan palveluun, jotta homma pysyy simppelinä.
Etene näin:
Mieti 1-3 palvelua, jonka hakukonenäkyvyyttä lähdet parantamaan. Valitse ydinpalveluitasi eli tärkeimpiä palveluitasi. Palveluiden nimet ovat ensimmäisiä hakusanojasi. Kirjaa ne ylös. Mieti myös muita nimiin liittyviä hakusanoja, esim. kokemuksia (palvelusta x) tai Kuinka paljon maksaa (palvelu x). Palvelun nimien lisäksi listaa hakusanoihin asiakkaan ongelmia valitsemiisi palveluihin liittyen: Mitä asiakkaan ongelmia palvelu ratkaisee? Listaa ongelmiin liittyviä hakusanoja ja lauseita itsellesi. Myös kysymykset ovat hyviä, kuten Miten hoidat kuivaa ihoa? Pohdi palveluihisi liittyviä hakusanoja rauhassa ja lähde sitten vasta eteenpäin. Tämä on onnistumisen kannalta tärkein vaihe.
Lisää listaamiasi hakusanoja ja -lauseita nettisivuillesi, jotta Google voi "poimia" ne sieltä. Parhaita paikkoja yksittäisille sanoille ja lyhyille lauseille ovat otsikot, kuvatekstit (ja kuvien nimet) sekä palvelukuvaukset. Lisäile yksittäisiä sanoja mahdollisimman moneen sopivaan paikkaan.
Luo pidempää sisältöä, joka käsittelee hakusanojasi. Keskity erityisesti lauseisiin ja kysymyksiin, joita keksit ensimmäisessä vaiheessa. Löytyykö listastasi esimerkiksi kysymyksiä, joista voisit kirjoittaa pidemmän tekstin, kuten blogin tai ajankohtaista -sivuille tekstin? Paitsi, että tekstisi luultavasti vilisee sopivia hakusanoja, pelkkä otsikko voi tuoda jo asiakkaan luoksesi. Jos tekstisi otsikko on sama, jota asiakas hakee Googlesta, Google pitää tekstiäsi erinomaisena linkkinä ja nostaa sen ylemmäs listalla.
Mahtavaa! Näin yksinkertaisesta jutusta on kyse. Miltä kuulostaa?
Muista, että SEO ei ole yksittäinen juttu vaan jatkuvaa työtä. Toki suurin työ on näiden kolmen vaiheen läpikäyminen, mutta hakusanoja kannattaa seurailla ja muokkailla aina kun tarve tulee.
Jos kaipaat apua omien hakusanojen määrittämisessä, "SEOsisällön" ideoimisessa ja nettisivujen sisällön parantamisessa SEOn näkökulmasta, autan mielelläni! Kurkkaa täältä mitä voidaan tehdään yhdessä.